BERKESDI HALASTÓ

5 mázsa feletti összfogás a nyitóversenyen

 

Április 6-án szombaton zajlott az első horgászverseny a Berkesdi halastavon. A szervezők már a nulladik napon nem várt, pontosabban nagyon-nagyon nem várt problémával kellett, hogy szembenézzenek, hiszen a tavaszi aszályos időszak ellenére, péntek délután elkezdett esni és este 9-ig el sem állt. A lehulló több mint 10 mm eső személyautók számára megközelíthetetlenné tette a tavat, így sebtében a közeli Szilágy településre tették át a találkozási pontot, ahonnan terepjárókkal és traktorral szállították be a helyszínre az elszánt versenyzőket.

Főszervezőként a pirkadat már a tó partján talált, amelyet körbejárva megállapítható volt, hogy ha be tudjuk juttatni a csapatokat, akkor a parton már megfelelő körülmények fogják őket várni. A hajnali párából ki-kibukkanó víztükör mozdulatlanságát több helyen halmozgások törték meg, legintenzívebben talán a tó sekélyebb, északi oldalán, így a 10-től felfele eső rajthelyeket gondoltuk előzetesen kiemelkedőnek.
Fél 7-kor futott be az első csapat, aki terepjáróval rendelkezve önerőből be tudott jutni, sőt a kintragadt résztvevők beszállításában is segédkeztek, ezúton is köszönjük a SÖR-NYI-TÓ Team önzetlenségét. Amíg a technikai eszközök, vagyis terepjárók, traktorok a versenyzőkért siettek felterítettünk a fedett teraszon, némi háziszalámi, sonka, zöldségek, no meg egy kis hazai házipálinka várta a beérkező csapatokat. A 15 regisztrált csapatból végül 12 érkezett meg a helyszínre, le a kalappal előttük, hogy a több kilométeres zötykölődést, pakolást, traktorozást is vállalták.

20190406 001

Szükség volt a megfelelő járműre a bejutáshoz

Az eligazítás, sorsolás és köszöntő már a tervezett mederben folyt, és igaz, nem kevés csúszással, de fél 11-kor végre elkezdődhetett a verseny. A verseny különlegessége az volt, hogy páros versenyként lett meghirdetve, ám ezek a párok ez esetben egy horgászhelyen, akár egymást segítve is horgászhattak.
Az első bejáráskor már megnyugodhattak a szervezők, hiszen alig negyed óra elteltével az 1-es rajthelyen horgászó PN Carp Team máris egy gyönyörű, 4 kg-ra saccolt pikkelyes pontyot terelt a szákba.

20190406 002

20190406 003

20190406 004

Az első negyedóra végén már komolyabb hal küzdött a PN Carp Team horgán

Az 1-4-ig tartó rajthelyek alkották az „A” szektort, itt a versenyzők elmondása szerint az első fél óra után indult be a halfogás. A velük szemközti parton kitűzött „B” szektorban se találták a verseny elején a halakat, bár kapások voltak, de az óvatosan kapó halak közül sok lemaradt. A tó középső részén a várakozásokkal ellentétben, egész versenyidőben nagyon meg kellett küzdeni a kapásokért, itt születtek a leggyengébb fogások, nem úgy az abszolút szélső 15-ös helyen. A szerencsés kézzel sorsoló Rácvárosi Horgászbolt csapata nem bízott semmit se a véletlenre, a jó hely ellenére maximális erőbedobással, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve maguknak horgászta végig a 4 órás versenyt. Az első időközi mérlegelést is náluk kellett elvégezni, kicsit több mint egy óra elteltével máris 30 kiló feletti fogást írhattak fel a mérlegelőlapra. Jellemzően 2 kiló alatti pontyok, kisebb kárászok alkották a fogás zömét.
A következő mérést a 2-es helyen horgászó csapat kérte, aholis Tóth László egy kereken 8 kilós tőpontyot tarthatott a fényképezőgép lencséje elé. Természetesen ha már itt voltunk, akkor az összfogás lemérésre került, sőt az 1-es helyen lévő csapat is rendkívül sportszerűen kérte a halaik lemérését, így azonnal ki is derült, hogy itt se kell panaszkodnunk, hiszen a pillanatnyi állás szerint a szektort 25960 grammal a PN Carp Team vezeti, míg a 2-es helyen 23290 grammal állnak a versenyzők.

20190406 005

Tóth László és egy 8 kilós tőponty

A félidőn túljutva kezdett egyértelművé válni, hogy szinte minden helyen időközi mérlegelést kell tartani, hiszen a 20 kilós fogások még 2 haltartóban is szűkösen férnek. Az újabb kört is a Selmi Bálint-Scháb Zoltán alkotta csapatnál kezdtük és 55 kg feletti fogást regisztrálva lassan abszolút győztest is hirdethettünk.

20190406 006

Dupla Dinamit avagy akcióban a Selmi-Scháb duó

A mellettük horgászó Novák Band egyelőre nem tudta elcsalni a halaikat, így ők időközi mérlegelést nem is kértek. A 13-as helyen a KA Team 15 kg-os zsákmányt tudott felmutatni, a 12-esen Vígh Tamásék is hasonlóan mérlegeltek. A következő megálló a 8-as hely és a SÖR-NYI-TÓ Team, aholis épp megérkezett a verseny legnagyobb hala egy 8320 grammos ponty személyében. Még két haltartót elővarázsoltak a srácok, így 43 kg-os súlyukkal szektor elsőnek tűntek.

20190406 007

A verseny legnagyobb hala: 8320 gr

A 6-os hely és a KM Fishing Crew szűk 30 kg halat tudott a mérlegelőbe tenni.
Az utolsó órára fordulva az „A” szektor végén, közvetlenül a gát mellett horgászó Pataki Zoltán, Cziving Ágoston halait mérlegeltük, a regisztrált 37 kg-os fogásuk jól megkavarta a szektort, úgy tűnt, végig nyitott lesz, melyik csapat tudja végül megnyerni.

Az előző napok tapasztalati azt mutatták, hogy a halak, csakúgy mint tavaly ősszel, a fűszeres, halas, büdös jellegű csalikat, etetőanyagokat szeretik, ám a verseny nagyon más, és ez most is bebizonyosodott, a versenyzők legtöbbje édes jellegű kajákkal horgászott és a fogott halmennyiség igazolta döntésük helyességét.
A verseny lefújását követően még egy utolsó nekifutás következett a mérlegelőktől, de a versenyzők végre pihenhettek, hiszen saját bevallásuk szerint is, volt olyan csapat, aki fizikailag is elfáradt a halfogástól. Az összesítés gyorsan haladt, így mire mindenki beérkezett a főmólóhoz el is kezdhettük az eredményhirdetést. A „B” szektort az időközi mérlegeléskor átugrott, 10-es helyen horgászó KÉK-HŐ nyerte, 55100 grammos fogással. A csapat becsületére legyen mondva, minden haltárolásra alkalmas eszközüket bevetették, így a mérlegeléskor minden stéglábról előkerült egy pontyzsák, haltartó, vagy lebegő mérlegelő, amelyekben a halak sérülésmentesen voltak tárolva. Összesítésben így ők lettek a 3. helyezett. A szektor elég egyenletesen teljesített, de itt is bebizonyosodott, hogy jó csapat mellett nehéz horgászni, hiszen a 9-es helyre sorsolt Zsiványoknak 10600 gramm fogással kellett beérniük. Kicsit távolabb, a SÖR-NYI-TÓ Team 53110 grammal a 2. helyre futott be a szektorban, míg a szélén pecázó KM Fishing Crew 38390 grammal a szektor hármas helyet szerezte meg.

20190406 008

A verseny egyik különlegesebb pikkelyzetű hala, reméljük pár éve múlva, jópár kilóval gyarapodva újra találkozunk

Az „A” szektorban 3 csapat küzdött az elsőségért, a közéjük szorult Kiss László-Kiss Bálint alkotta apa-fia páros így a verseny legszerényebb 2600 grammos fogásával állt fel a verseny végén. 3. lett ebben a szektorban Pataki Zoltán-Cziving Ágoston, amikor elindultak a versenyre, valószínűleg nem igazán hitték volna, hogy 51600 grammos fogásuk mindössze egy szektor utolsó előtti helyre lesz elég. Az elsőségért vívott csatában a PN Carp Team végül szűk 5 kilóval maradt alul 53650 grammal zárta a versenyt. Ezt a szektort a Becsei József-Tóth László páros nyerte meg, 58530 grammos fogásuk az összesített második helyet is jelentette számukra. Lássuk akkor az utolsó szektort, itt nagyon felborult a pálya, hiszen a széle melletti helyen horgászó Novák Band 11800 grammal végzett a 4. helyen, őket 20070 grammal követte a Vígh Tamás-Várdai Róbert Lajos alkotta csapat, míg a „C” szektor 2. helyére 27610 gramm fogással a K-A Team futott be. Az első helyet, és az összesített első helyet is a Rácvárosi Horgászbolt csapat szerezte meg, akik parádés horgászattal, rajt-cél győzelmet aratva 118440 grammos fogással toronymagasan nyerték meg a versenyt.

20190406 009

Összességében elmondható, hogy az időjárás ugyan próbára tette a szervezőket, versenyzőket egyaránt, ám egy nagyon jó versenyt sikerült rendezni. Az összfogás meghaladta az 500 kg-ot, a legnagyobb hal 8320 gramm volt, a díjak összértéke pedig köszönhetően az Energofishnek és a Maros-Mixnek meghaladta a 100 000 Ft-ot. Arról nem is beszélve, hogy a tógazda, Végh György olyan finom babgulyást tett le a versenyzők és a szervezők elé az asztalra, hogy az eredményhirdetést követő zsongás után szinte ijesztően csendben ültek a résztvevők az asztalnál, pedig ez csak egy csendes dicséret volt a szakács főztje iránt. Reméljük, minden résztvevő jól érezte magát és nemsokára viszontláthatjuk őket, mondjuk egy pontyfogó vagy egy úszós versenyen…

Végezetül egyperces menedzser: Hogyan nyerjünk versenyt, a Rácvárosi Horgászbolt csapatának előadásában.

AJÁNDÉKUTALVÁNY

Ajándék horgászati lehetőség szülinapra, évfordulóra, Valentin napra, karácsonyra, bármilyen alkalomra?

Részletekért kattints ide!